Langkau ke kandungan utama

Musim Haji vs. Musim Nikah... Lain~ ^.^

Assalamua'aikum Warahmatullah...


Pertama, syabas kepada para jemaah haji musim 1431/2010 kali ini. Jom kita doakan mereka agar dapat beribadat dengan tenang sepanjang musim haji. Maklumlah, terpilih jadi tetamu Allah. Ada yang "1st time", ada yang "banyak-kali-dah". Apa-apa pun, saya doakan kepada semua jemaah supaya mendapat haji yang mabrur. Insha-Allah, kita pula akan ke sana lain kali. :D Antara staf UIA yang menunaikan haji tahun ini termasuk Ustaz Ismail Chong dengan isterinya. Katanya, dia sudah enam kali menunaikan haji. Bezanya, tahun ini (atau kali ini), dia menemani isterinya ke sana. Bayangkan menjadi tetamu Allah tujuh kali... :)


Kedua, syabas kepada kawan-kawan yang bakal menjadi suami-isteri pada hujung tahun ini. Dari bulan Oktober sampai Disember, ada tiga walimah/berita: Ridzwan Jaidon, Tamrin Nuge, dan Anhar Hafiz. "Abang Peng, a.k.a Apeng @ En. Kunang, bila lagi?". Itu soalan yang sering ditujukan kepada saya. Baik pensyarah sampai ke member halaqah. (Pensyarah saya tak la memanggil saya Apen. Mereka memanggil saya dengan nama sebenar saya). Nakal ya. T_T


Insha-Allah, akan datang. Entahlah tarikhnya. :D


Sebenarnya, kan. Kalau ada orang tanya saya, yang mana saya mahu dahulukan, nikah atau haji? Saya memilih untuk pergi haji. Mungkin sebab saya sering berseorang diri. Malah, saya Tapi kalau dah jodoh, tak ke mana, kan? (lol). Agak melampaulah kalau ada suara nakal kata "Apeng tak bernafsu". Salah penyataan itu. Saya bukannya malaikat.


Apa-apa hal. Ibadat haji adalah fardhu. Nikah adalah sunnah (muakkad, kalau tak silap saya). Perbandingan yang mana afdhal - haji atau nikah - umpama menyuruh ahli sukan bina badan untuk menjadi pelakon aksi lasak (stuntman) untuk siri "live-action tokusatsu" Jepun. Macam layak, tapi tak semestinya.

Marilah kita mendoakan yang terbaik kepada bakal haji dan bakal pengantin yang menunaikan ibadat masing-masing, tahun ini...

Ulasan

  1. Tanpa Nama20/10/10 23:16

    En Apen aka En Afendi aka Kunang api aka En Naza (Bdk G4.5 jer panggil) terima kasih sebab menginter prame nama aku kat blog engkau nie.. BTW jemput ek datang mase kawen aku..hehehehehehehhee..
    selamat bulan haji..

    BalasPadam
  2. En. Tanpa Nama a.k.a. En Tamrin Nuge, nama En. Naza tu budak G.4.5 + Budak Sciences Batch ko yang panggil. Sebab ko yang bagi nama tu kat dorang. :D

    Insha-Allah, kitorang tengah plan buat rombongan. Belum "comfirm" lagi. Lagipun nak "comfirm" dengan Mohd Azmir juga. :D

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

えりりんとみんはデジモンである。

السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته -------------------------------
Dalam tahun 19**, ketika smarphones hanyalah "Personal Access Display Device" yang hanya wujud di dalam televisyen, cerita-cerita animasi di televisyen hanya dalam dua dimensi (2D). Jika ada cerita tiga dimensi, hanya bongkah-bongkah lego bergerak kelihatan. Orang Malaysia ketika itu, bila melihat cerita itu, walau dari negara mana sekali pun, disebutnya "kartun". 
Belum sempat DBP keluarkan perkataan baru, tidak disangka, kartun sudah bergenre...

---------------------------------------------
"Eririn. Saya ada koleksi DVD cerita kartun "Kiba". Menarik tahu. Awak nak tonton dengan saya?". Tanya Min. 

"Kiba? Cerita apa itu?". 

"Kartun Jepun. Cerita orang baling-baling guli. Lepas dia baling, ada jin keluar dari guli itu. Jin itu lawan bagi pihak orang itu". 

Dengan rasa kecewa, Eririn menerangkan kepada Min. 

"Awak. Itu orang panggil anime tahu. ANIME. Bukan cerita k…

考え

السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته ------------------------------- "Berjuang menentang kegelapan dari belakang tabir, Pahlawan Shinobi Ninginger!". 

(Bunyi letupan. 3 orang berpakaian warna merah, biru, dan kuning dengan gaya masing-masing. Bertopi keledar tema haiwan. Baju ala-ala ninja Jepun, sambil pegang pisau kecil kunai).

Bilik mesyuarat bergema dengan tepukan. 

"Encik Saburo. Jika menjadilah, ini kali ketiga kita akan siarkan siri pahlawan super bertema ninja. Saya terfikir, peminat akan sokongkah? Yang ketuanya perempuan. Tema haiwannya khinzir, anjing dan kuda. Kuda mungkin tiada masalah...". Luah Encik Bandai. 

"Jangan risau. Yang penting kanak-kanak suka. Habis saja tayangan tahun ini, Encik Saban akan buat remake. Mereka pastilah beritahu kanak-kanak tempat mereka, "ini tenuk, ini serigala". Nanti, ramai-ramai akan ikut jejak mereka. Peminat pun sangka mereka pemilik asal cerita tu. Tak apalah. Mereka mesti bayar royalti kepada kita". Celah…

第一

السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته ------------------------------- “Eririn. Pernah dengar lagu ni? Lagu ni bergenre pop campur dengan unsur-unsur lain. Ini gambar penyanyi-penyanyinya”. Min menawar. 
“Belum”. 
(Katalah dua digimon ini mendengar lagu yang dimaksudkan menggunakan Discman). 
“Awak. Ada data tentang bahasa Arab tak?”
“Kenapa dengan bahasa manusia itu, bah?” Eririn kehairanan.
“Saya mahu awak tuliskan lirik bahasa Arab itu”. Pinta Min. 
“Wah... Sebentar, ya”. Jawab Eririn sambil buat muka begini: ^_^ 
اللهُ يَا حَفِيظُ نَفْسِي وَرُوحِي، بِسْمِ اللهِ، جِبْرَائِيلُ فِي يَمِينِي، بِسْمِ اللهِ، مِيكَائِيلُ فِي شِمَالِي، بِسْمِ اللهِ، إِسْرَافِيلُ فِي أَمَامِي، بِسْمِ اللهِ، عِزْرَائِيلُ...
“Eririn. Cantik awak susun ayat. Tapi kenapa bah? Ndak sama dengan sebutan penyanyinya”. 
“Saya ndak suka. Mengelirukan”. 
Eririn mulakan penerangannya.
“Min, dalam bahasa Arab, ada istilah ṣifah dan mawṣūf. Secara umumnya, kita beri sifat khusus untuk sesuatu. Contohnya kalau saya mahu beritahu buku itu…