Langkau ke kandungan utama

理論

Assalamu'alaikum Warahmatullah...

Saya mengambil peluang untuk kemas kini blog sebelum berakhirnya tahun 2011. :D

Baru-baru ini saya terbaca perbincangan internet tentang perkataan "ayam pegar" yang ditaip dalam ejaan Jawi lama. Pepatah "harapkan pagar, pagar makan padi" rupa-rupanya contoh kesilapan terjemahan tulisan Jawi ke Rumi. Blog "Kisah Seorang Budak U" ada juga menceritakan tentang isu ini secara ringkas. Saya pula tertarik dengan komen seorang pembacanya yang tertulis begini: 

"harapkan orang, orang makan padi... Maka terhasillah istilah orang-orang (straw man)". ^.^

 Tiba-tiba saya terlihat entri popular yang berbincang tentang teori evolusi. 

Em... Saya memang tidak faham apa itu teori evolusi yang dicadangkan oleh Darwin. Kalau saya, apa yang terlintas di fikiran saya apabila terjumpa dengan perkataan "EVOLUTION" adalah... Digimon & Pokemon. :P

(Konsep "Evolution" dalam siri permainan Digimon secara umumnya  berlaku apabila "seekor" digimon mendapat cas tenaga atau apa sahaja istilah yang orang Jepun guna, bila sudah mencukupi, boleh berubah dari satu bentuk ke bentuk yang lain. Kalau dalam siri permainan Pokemon pula, "seekor" pokemon bertukar apabila cukup "experience" dan "level" untuk berubah).

Tetapi, selepas saya membaca isi ulasan En. Bedaduz terhadap En. Obefiend, em... (apa ayat yang sesuai untuk saya tulis di sini? Mungkin begini...) saya rasa ingin memutarkan kembali dunia saya untuk kembali ke zaman "undergraduate" saya dan mendaftar subjek "Philosophy of Religion", "Philosophy of Science", "Logic for Islamic Studies", "Muslim Histrography", "Islamic Civilisation", dan satu subjek dari jurusan saya "al-Khitab al-Qur'ani". Itu antara subjek yang tiada dalam "study plan" saya zaman "undergraduate" saya. Kononnya mahu ambil semua subjek selepas daftar Master, tapi nampaknya masa juga tidak mengizinkan, leka dengan buku, proposal, aktiviti muat turun, kelas bahasa-bahasa moden, dan aktiviti kerja separuh masa (termasuk aktiviti-aktiviti lain yang sesiapa tahu apa yang saya buat di UIA ni) Hehe. 

Argumen yang En. Bedaduz bincangkan sebenarnya penting tetapi saya tidak dapat ulas sebab, bak kata orang Putih, "It is philosophically scientific". Teringat pula kata jiran saya, pelajar Master Material Engineering, "Sebenarnya dalam sains pun ada falsafahnya, walaupun saintis kata mereka tidak berfalsafah". Maksud dia adalah, istilah atau ayat yang digunakan oleh orang dalam bidang masing-masing itu merupakan "sesuatu yang sukar difahami" oleh orang dari bidang yang lain. 

Saya setuju dengan En. Bedaduz apabila dia menyatakan menjadi tanggungjawab seorang Muslim untuk sebarkan apa yang bertepatan dengan Islam. Ingin pula saya baca tentang apa yang En. Obefiend kata tentang "teori evolusi", namun tidak terjumpa... Setakat ini. Tetapi, jika ada sesiapa bertanya saya tentang "hukum beriman dengan teori evolusi", ingin pula saya tanya kepada dia, "kenapa mahu beriman dengan teori pula?, Berimanlah dengan al-Qur'an". :)

Setakat kefahaman saya, teori adalah sesuatu yang boleh disokong dan boleh juga ditolak. Manakala al-Qur'an pula wajib disokong, atau dengan perkataan yang lebih tepat, beriman dengannya, dan tidak mungkin boleh ditolak. Kalaulah benar manusia berkongsi moyang dengan beruk, mesti Allah Subhanahu Wa Ta'ala khabarkan dalam al-Qur'an tentang isu ini. Apa yang ada dalam al-Qur'an tentang kejadian manusia hanyalah (secara umum):
  1. Nabi Adam 'Alaihi as-Salam dijadikan dari tanah (dan air) lalu ditiupkan roh padanya.
  2. Proses petumbuhan manusia dari "air yang hina" hingga jadi "baby". 
  3. Dan lain-lain. (sila rujuk ustaz-ustaz di sekeliling kamu atau hadiri kelas-kelas tafsir di masjid-masjid/surau berhampiran. Jangan rujuk blog semata-mata) :)
Mengapa kita bersungguh-sungguh mempertahankan teori evolusi kalau ia bercanggah dengan al-Qur'an yang wajib kita imani?

-------
Nota: 
1. Tahniah kepada abang saya, Nazarul Hisham yang telah bertunang 3/12 yang lalu. Dia dijadualkan akan bernikah pada 11/3 pula, Insya Allah. (Ingin saya berloyar buruk kepadanya, kenapa bukan 12/3 saja? Terbalikkan nombor tarikh pertunangan sahaja...). 

2. En. Kunang tertarik pada ayat penyata En. Bedaduz "Knowledge without religion is like searching in the dark". Rasa seperti mahu pinjam ayat ini dan letak di Facebook pula. :p

3. 理論 (Riron) bermaksud "teori" dalam bahasa Jepun. Dalam bahasa Mandarin (ejaan Simplified) adalah 理论 (Lǐlùn). Macam lebih kurang sahaja... ^.^

4. Selamat (bercuti) tahun baru. (Orang Malaysia memang suka cuti. Siapa setuju, angkat tangan). Daripada bersusah payah, bersengkang mata, bersesak asak untuk upacara "countdown", apa kata, pergi tidur dahulu, bangun jam 4 pagi, buat Qiyamulail, tem solat hajat tu, berdoalah kepada Allah tentang azam tahun baru kamu itu dan mohonlah bantuan-Nya untuk kamu laksanakan azam itu. Jangan sekadar berdoa dan sambung tidur tanpa usaha ya. :D

Ulasan

  1. Tanpa Nama25/5/12 23:57

    Ko tak reti2 nak update blog ko? (Abang anda yang bernama Nazarul Hisham bin Jani)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe. Eh? Dah lupa nak update. Sibuk dgn urusan dunia sikit. :P

      Padam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

えりりんとみんはデジモンである。

السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته -------------------------------
Dalam tahun 19**, ketika smarphones hanyalah "Personal Access Display Device" yang hanya wujud di dalam televisyen, cerita-cerita animasi di televisyen hanya dalam dua dimensi (2D). Jika ada cerita tiga dimensi, hanya bongkah-bongkah lego bergerak kelihatan. Orang Malaysia ketika itu, bila melihat cerita itu, walau dari negara mana sekali pun, disebutnya "kartun". 
Belum sempat DBP keluarkan perkataan baru, tidak disangka, kartun sudah bergenre...

---------------------------------------------
"Eririn. Saya ada koleksi DVD cerita kartun "Kiba". Menarik tahu. Awak nak tonton dengan saya?". Tanya Min. 

"Kiba? Cerita apa itu?". 

"Kartun Jepun. Cerita orang baling-baling guli. Lepas dia baling, ada jin keluar dari guli itu. Jin itu lawan bagi pihak orang itu". 

Dengan rasa kecewa, Eririn menerangkan kepada Min. 

"Awak. Itu orang panggil anime tahu. ANIME. Bukan cerita k…

考え

السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته ------------------------------- "Berjuang menentang kegelapan dari belakang tabir, Pahlawan Shinobi Ninginger!". 

(Bunyi letupan. 3 orang berpakaian warna merah, biru, dan kuning dengan gaya masing-masing. Bertopi keledar tema haiwan. Baju ala-ala ninja Jepun, sambil pegang pisau kecil kunai).

Bilik mesyuarat bergema dengan tepukan. 

"Encik Saburo. Jika menjadilah, ini kali ketiga kita akan siarkan siri pahlawan super bertema ninja. Saya terfikir, peminat akan sokongkah? Yang ketuanya perempuan. Tema haiwannya khinzir, anjing dan kuda. Kuda mungkin tiada masalah...". Luah Encik Bandai. 

"Jangan risau. Yang penting kanak-kanak suka. Habis saja tayangan tahun ini, Encik Saban akan buat remake. Mereka pastilah beritahu kanak-kanak tempat mereka, "ini tenuk, ini serigala". Nanti, ramai-ramai akan ikut jejak mereka. Peminat pun sangka mereka pemilik asal cerita tu. Tak apalah. Mereka mesti bayar royalti kepada kita". Celah…

第一

السلام عليکم ورحمة الله وبرکاته ------------------------------- “Eririn. Pernah dengar lagu ni? Lagu ni bergenre pop campur dengan unsur-unsur lain. Ini gambar penyanyi-penyanyinya”. Min menawar. 
“Belum”. 
(Katalah dua digimon ini mendengar lagu yang dimaksudkan menggunakan Discman). 
“Awak. Ada data tentang bahasa Arab tak?”
“Kenapa dengan bahasa manusia itu, bah?” Eririn kehairanan.
“Saya mahu awak tuliskan lirik bahasa Arab itu”. Pinta Min. 
“Wah... Sebentar, ya”. Jawab Eririn sambil buat muka begini: ^_^ 
اللهُ يَا حَفِيظُ نَفْسِي وَرُوحِي، بِسْمِ اللهِ، جِبْرَائِيلُ فِي يَمِينِي، بِسْمِ اللهِ، مِيكَائِيلُ فِي شِمَالِي، بِسْمِ اللهِ، إِسْرَافِيلُ فِي أَمَامِي، بِسْمِ اللهِ، عِزْرَائِيلُ...
“Eririn. Cantik awak susun ayat. Tapi kenapa bah? Ndak sama dengan sebutan penyanyinya”. 
“Saya ndak suka. Mengelirukan”. 
Eririn mulakan penerangannya.
“Min, dalam bahasa Arab, ada istilah ṣifah dan mawṣūf. Secara umumnya, kita beri sifat khusus untuk sesuatu. Contohnya kalau saya mahu beritahu buku itu…